29 Mayıs 2014 Perşembe

MTK Phones GPS Problem Solved

 There is a gps problem with Mediatek powered Chinese phones and that is their GPS function. The main cause of the problem is the budget GPS chip as well as the lack of proper routing and implementation of antennas within the phone to facilitate a better signal and fix. Therefore, there are two solutions to go about improving the poor GPS performance. One would be a hardware fix whereby the phone will have to be disassembled to install an extended antenna. The other, which is what this article is going to cover, is a software fix where a few different phone functionalities will have to be activated to improve the GPS performance.



 This should improve the poor GPS performance in most Mediatek powered phones (MTK6575, 6577 6589, 6589T etc). I cannot guarantee that it will work for all as it did not for one of my phones that I tried on. Sometimes the GPS chip within your phone might be too poorly implemented for the software fix to correct. Nevertheless, there is no harm trying out the fix as it requires nothing much except a few button presses and a few minutes of your time.



 What we will be enabling are functions present within Mediatek’s GPS chips. It basically requires you to use some data (yes data is required) to download the coordinates of the satellites as well as to assist the GPS in locating your location. The two different functions are called A-GPS (Assisted GPS) as well as EPO (Extended Prediction Orbit). To start, enter the following into your phone (as if you were calling someone):

*#*#3646633#*#*

 An “application” (EngineerMode) should pop up as soon as you enter the very last “*”. Swipe to the right until you reach the “Location” menu. Select “Location Based Service” and then under the sub menu “AGPS”, enable it. Once done, go to the next sub menu “EPO” and enable it as well. Once enabled, press on the EPO (IDLE) button and it should start downloading some data. It should say “EPO update success” in the Log. If it doesn’t, simply press the button again until it is successful. Once all this is done, hit “back” and go back to the “Location” menu.

 Select “YGPS” and go on to the “Information” sub menu. Hit on the buttons “hot”, “full” and “AGPS restart” (in that order). Go back to the “satellites” sub menu and wait till you get a fix. Do be under clear skies for this to work. Once you have a fix, you can start using your GPS proper.

  If data is not in abundance, the following steps can be done just once and you can simply rely on your GPS after that. A GPS data file is created in the process and that will help in the GPS performance. With that said, I’m not too sure how long before you have to redo the steps again but do note that you do not need to do this every single time you want to use your GPS. To ensure that you are not using any data, do turn off “AGPS” as well as “EPO”.

 As mentioned earlier, this will not work for all devices even if they house the same GPS chip. If the phone does not lock on at all, it might be time to either get a new phone or perform a hardware modification to improve the signals. If you do know of any other ways or methods that helps, do leave a comment and share it.


28 Mayıs 2014 Çarşamba

General Mobile Discovery Kullanıcı Yorumları

 Discovery kullanıcılarınn telefonu beğendiği ve beğenmediği taraflarını belirttiği yorumlar  bloğa eklenmiştir. Burada discovery almak isteyenler buradaki yorumlar inceleyebilir.
 Yorumlar kullanıcıların deneyimlerine göre tarafsız bir şekilde eklenmiştir. Amaç telefonu kötülemek yada övmek değildir. Telefon zaten belli fiyatına göre uygun. Bu telefondan sonra mtk telefonlara yönelim oldu. Discovery bu konuda öncü olmuştur.
 Genellikle eksi olarak servis hizmetinin beğenilmemesi, telefonun kasasından kaynaklı sorunlar şarj söketi, dokunmatik ve ekran sorunları bazılarında bulunmaktadır.




 Genaral Mobile Discovery 16GB Akilli telefonu kısa bir süre de olsa kullandım. Artıları; hızı gayet güzel. Oyunlarda hızlı, ısınma sorunu olmuyor. Eksileri ise kamera çekimlerinde resmi büyütünce kumlanma meydana geliyor. Telefonda bulunan mikrofon çok başarılı değil. Ses kaydı ya da video kayıtlarında ses çok kısık geliyor. Ses kaydına önem vermeyen ve kamera orta seviyede olsa da olur diyenler için fiyat/performans açısından uygun bir telefon.
    
  Ürün GM üretimi değil BLU isimli çin bazlı bir model fakat bu ürünün amerika satış fiyatı 220$ ve 220$'a Amerika'dan alıp bir de IMEI kaydı yaptırsanız zaten Türkiye satış fiyatına eş oluyor.Performans olarak kamera haricinde fiyatına göre uygun bir telefon.

  Telefonun ahize sesi diğer bazı telefonlarla karşılaştırıldığında biraz düşük ancak konuşma sesi rahat duyuyorsunuz sadece biraz karşılaştırma yaparsanız daha iyi anlarsınız. Özellikle şu an için piyasada beyaz model olduğu için beyaz model için konuşacağım sol tarafta hafif bir ışık sızması mevcut. Çok rahatsız eden bir şey değil ancak yine de kişiden kişiye göre değişebilir. 

   Discovery fiyatı giderek arttı daha da artarsa satışlarda düşme olur.16GB lık olanını almanızda fayda var. Telefonda kamerada pembeleşme, bazı menülerin dili İngilizce olması ve led bildirim olmaması gibi sorunlar vardı bunlar yeni gelen güncellemeyle düzeldi. Kapasitif tuşlardan biri bildirim gelince yanıyor. Bu telefona kitkat sürümü geleceği hakkında söylentiler vardı fakat gelmedi. Birçok MTK cihazlarda olduğu gibi android sürüm güncellemesi yok ama GM hataları için güncelleme veriyor.
  
  General Mobile Discovery de şarj olmama sorunu oldu. Sorun şarj söketinden kaynaklanıyordu. Kısa sürede bu gibi sorunla karşılaşmayı beklemiyordum. Telefonu dikkatle kullanmama rağmen şarj girişinde hafif oynamalar başladı sonra telefon şarj olmadı ve servise gönderdim. Servis kullanıcı hatası dedi ve 50 tl karşılığında tamir ettiler. Bu kadar basit bir sorunu para karşılığında yapmasından servisten memnun kalmadım. Telefonun üretüminde hata olduğunu düşünüyorum birçok kullanıcı bu sorundan şikayetçi. Hiç değilse garanti kapsamında yapılmalıydı.

  Telefonu alalı bir ay oldu iki kere şarj yeri bozuldu hepsinde de kullanıcı hatası buldular. 50 lira servis ücreti aldılar ve tekrar bozuldu bu 3. gidişi olacak ve bunda da kullanıcı hatası bulacaklarına eminim Telefon özellik olarak fakat şarj girişinde sorun var.

   Kulaklıkla müzik dinlerken ses yüksekliği gayet iyi. Sesler çok yükseldiğinde müzik kalitesine bağlı olarak bazen bozulabiliyor. Ancak çoğu cihazla karşılaştırıldığında kullanıcılar bunun pek farkına varmayabilir. Ayrıca DTS sound özelliği ile equalizer ayarlarını yapıp dinlediğiniz müziğin özelliğine göre ayarlayabilirsiniz. Yanında verilen kulaklık yeterli seviyede daha iyi ses alabilmek için farklı kulaklıklar deneyebilirsiniz. Kulaklığın üstünde 1 adet tuş bulunuyor bu tuş ile şarkıyı durdurup devam ettirebilirsiniz. Ayrıca tuşa uzun bastığınızda şarkının başına dönüyor. Hoparlör ses seviyesi çok yüksek olmasa da gayet yeterli seviyede.

 Discovery artı yönleri ekranı parlak ve net olması, menü geçişleri hızlı herhangi bir takılma yok, telefonun inceliği iyi fakat usb kablosunu ve titreşimini yetersiz buldum. Bunun dışında gps bağlantısını yetersiz buldum gps i çok kullananlar telefonu tercih ederken iyi düşünsün internet bağlantısı açık olduğu halde gps geç devreye giriyor. Yorumlarda okuduğumda MTK işlemcili telefonlarda genel bir sorun olduğunu belirtiyorlar. Kamerası iş görür yorumlarda netliğini beğenmemişler. Kamerayı fazla kullanmıyorum. Bunlar dışında fiyatına göre uygun telefon 16GB olanını pahalı olduğu için tercih etmedim. Fazla uygulama ve oyun yüklemiyorsunuz ve hafıza kartınız varsa 4GB discovery size yetecektir.



Kaliteli Çin Malı Telefon Markaları

Çin Malı Telefonlar replika adı altında satılmaktadır ve bunların özellikleri fiyat avantajı sunabilmek için orijinallerine göre sınırlıdır. Görüntü olarak orjinaline benzemektedir. Ram, hafıza ve kamera gibi birçok özellikleri orijinal telefona göre düşük özellikte ve fiyatları da ona göre de düşüktür. En çok satılana göre replikası yapılan telefonlar Samsung, iphone ve HTC dir.

 Replikası yapılan telefonlar, markaların en çok satılan belirli modelleridir. Özellikle amiral gemi olarak piyasaya sunulan telefonlardır.

 Replikara göre özellik olarak daha kaliteli olan ve markası olan kaliteli telefon üreticileri de bulunmaktadır. Bu markalar Xiaomi, Oppo, Oneplus One, Zte, Huawei, Lenovo ve Zopo dur. Sürekli akıllı telefon üreten markalar Çin de ve birçok ülkelerde yüksek satış rakamlarına ulaşmışlardır. Özellik ve fiyat olarak samsung, htc, apple ve Nokia gibi telefon üreticilere kıyasla daha uygun fiyat tüm sınıflara uygun akıllı telefon üretmektedirler.


  Ülkemize yeni girmeye başlayan Zopo markası belirli modellerini satışa sundu. Diğer markalardan Xiaomi de giriş yapmak için hazırlanıyor. Bu tür pazara markalar giriş yaparsa samsung, htc, apple ve Nokia gibi markalar da ülkemizde rakabet edeceği ve ona göre fiyatlarda indirim olacağı düşünülüyor.

  General Mobile markası discovery modeliyle piyasaya sunduğu telefonla adından söz ettirip iyi bir satış yaptı. Discovery de aslında başka bir Çin malı telefon üreten markaydı. Kaliteli Çin malı akıllı telefonların ülkemize giriş yaparsa fazla satış yapacağı düşünülüyor.Zopo telefonlarının incelemesini bu blogda yapacağız.

HDC Galaxy S5 N9600

  Kaliteli replika telefon markalarının en önemlisi olana HDC yeni modeli HDC Galaxy S5 satışa sundu. Birbirinden farklı telefonlarıyla ve kalitesinden söz ettiren HDC orijinal samsung telefonların replikasını özellik olarak en yakın olanını çıkarıyor. Telefonu incelediğimizde orjinale olan benzerliklerini göreceksiniz.
Telefonun Genel Özellikleri
-MTK6589T Quad Core
-2GB RAM, 16GB ROM
-6.0inch HD IPS Screen
-Android 4.2.1




Ekran Özellikleri
Boyut:6.0 inch HD IPS
Çözünürlük: 1280*720 pixel
Kamera Özellikleri
Kamera Çözünürlüğü: 12.6MP arka kamera + 8.0MP ön kamera
Bağlantı Özellikleri
GSM + WCDMA(Normal + Micro Simcard)
Network Band: GSM 850/900/1800/1900 MHz + WCDMA 850/2100MHz
Data: EDGE, GPRS
Bluetooth: Bluetooth 2.1 + EDR
WLan: Wi-Fi IEEE 802.11 b/g
USB: USB 2.0
GPS: GPS/A-GPS (Built-in GPS chipset)
Genel Özellikler
Video Player: AVI, MP4, 3GP, MOV, MKV, FLV
Audio Player: FLAC, APE, MP3, OGG, AMR, AAC
Image: JPG, PNG, BMP, GIF
Ringing Tones: Downloadable
Message: SMS, MMS, Email
Phone Book: 10000 contacts
Brower: HTML
Interface/Port:
Game: Downloadable
Radio: FM
G-sensor
Interface/Port: 3.5mm earphone jack / mini USB
Batarya Özellikleri
Battery: Li-on battery(2800mAh)
Standby Time: 150-200 hours
Hafıza Özellikleri
2GB RAM, 16GB ROM




12 Mart 2014 Çarşamba

Replika Telefonlar için GPS Uygulamaları

 Replika telefonlarda dahili hafıza az olduğu için genellikle gps uygulamaları boyutu fazla olduğundan hafızada yer kaplamaktadır. Aşağıdaki GPS uygulaması dahili hafızada sadece 1 mb yer kaplamaktadır. Ayrıca diğer GPS uygulamalarına göre çabuk bağlanmaktadır.


Not: Bu uygulama replika telefonlardan galaxy s3,galaxy s4,galaxy note,galaxy note 2,star n 8000,replika note 3 gibi telefonlarda denenmiştir.

 Sadece yukarıdaki telefonlarda değil diğer Mtk 6575,Mtk 6577,Mtk 6589 gibi işlemci telefonlara uygundur.

Tüm Mtk Telefonlar için Samsung Görev Yöneticisi

 Bilindiği gibi mtk telefonların birçoğunda görev yöneticisi bulunmamaktadır.Çalışan uygulamaları kapatmak ve hafıza da boş yer elde etmek için görev yöneticisi uygulaması gerekmektedir.

 Samsung görev yöneticisine ait uygulamayı yüklenek için BURAYA TIKLAYIN!!!




6 Mart 2014 Perşembe

Tüm MTK İşlemcili Android Telefonlarda ve Tabletlerde CWM recovery.img Oluşturma

 CWM Recovery'nin normal recovery modundan farkı daha fazla fonksiyona sahip olmasıdır. Bu menülerden sistem, sdcard, mmc formatlama, fabrika ayarlarına dönme, uygulama artıklarını temizleme, modifiye zip dosyaları yükleme vb. işlemler yapılabilmesidir. Örneğin SD karta attığımız romu ancak bu mod olursa yükleme yapabiliriz.

 Bu yöntemi bir çok telefonda denenmiştir ve  bir/iki telefon harici hepsinde sonuç vermiştir.
 Bildiğiniz gibi cwm yüklenmemiş Telefonlarda (bu moda power ses + bazı telefonlarda ses- tuşlarıyla girebiliyoruz) Cwm aşağıdaki resimde olduğu gibi turuncu renktedir. Ve bu fabrika cwm sidir ve bununla yapacağımız işlemler kısıtlıdır.
Telefonunuzun rootlu ve sürücülerin Bilgisayarınıza tanıtılması gereklidir.
2-İndirdiğimiz Doriod Toolu açıyoruz. Telefonumuzu açık bir şekilde bilgisayarımıza bağlıyoruz

Eğer Doriod Tool yukarıdaki resimde görüldüğü gibi root yapmanıza karşın sol altta sarı renkli ise Root düğmesine basarak Doriod rootunu da yapmanız gerekiyor. Eğere yeşil renkli olursa bu bölüm sizi ilgilendirmiyor demektir.
3- Doriod Tool root işlemi bittikten sonra aşağıda resimde görüldüğü gibi yeşil renk gözükecektir.

Resimde görüldüğü gibi 2. sıradaki "To use boot from phone" bölümünü işaretliyoruz.
"Recovery and Boot" Butonuna tıklayıp işlemi başlatıyoruz.

4- Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi karşımıza işlem bitinceye dek küçük ileti pencereleri gelecek. Bunların hepsine Evet/Tamam diyeceğiz
5-İşlem yapılırken Doriod Tool'un sağ tarafında yapılan işlemler yazacaktır. Burayı takip edebilirsiniz.
Eğer burada Error yazmadan geçerse Telefon en son kapanacak ve otomatik cvm modda açılacaktır.
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi CWM kurulmuş ve Mavi renkte karşınıza gelecektir.
Bazı açıklamalar:
·        Cwm_recovery.img dosyanız. Droiod Tool klasörünüzün backup klasörünün içinde oluşturululacaktır. Bu recovy.img yi arşivinizde saklayabilir/paylaşabilirsiniz.  Aynı model başka telefonda mobile uncle tool ile yükleyebilirsiniz.
·        Bu recovery kalıp olarak da kullanabilirsiniz. Bu klasörün içinde yer alan recovry.img dosyasını kendi img'nizle değiştirip telefonunuz kapanırsa flash tool ile yükleyip rom yükleyecek hale getirebilirsiniz.


YUKARIDAKİ İŞLEMLERİ YAPIP DA HATA ALANLAR NE YAPACAK?

Yukarıdaki işlemleri yapmanıza karşın ERROR hatası sonucu telefonları yeniden başlamayan/CWM kurulmayanlar Backup klasörünün içinde bulunan recovry.img yi Mobile UncleTool ya da flash tool ile telefonlarına yükleyebilirler.

BU KONU ALINTIDIR 



Android Telefonlar için Bilinmesi Gereken Kısaltmalar

OTA
Over The Air: Cep Telefonun Mobil Ağ veya Wifi Üzerinden Kendini Güncellemesidir
FOTA
Flash Over The Air: Ota nın yüklenmesi işlemidir

ROOT :
Root sözcüğü aslında android’in de temel alındığı linux dünyasından gelmektedir, ve linux sistemlerindeki en yetkili kullanıcıyı ifade eder
Windowstaki Administrator Diyebiliriz Root Yapılan Cihazlar Sisteme TAM erişim Hakkına Sahip Olurlar
Sistem Üzerindeki istenmeyen Gereksiz Programları Kaldırabilir Veya Mevcut Dosyaları Değiştirerek ROM üzerinde oynama Yapabilirler
Android Sistem hakkında Tanımadan Root Yapmanızı Önermem Cihazı çökertebilirsiniz...

BRİCK
Rootlanmış Cihazların UNROOT işlemi Yapmadan PC companion veya Update Servis Programı ile Güncellediğinizde Cihaz Açılmaz Bu Duruma Brick denir
Bu hatayı alan Cihazların %90 ı Flashtool wotan vs Farklı programlar ile yazılım atarak açabilirsiniz
ancak unutmayınki Bazı cihazlar hiç açılmayabiliyor

ADB=Android Debug Bridge
Android SDK Programı ile Cihaz ile PC arasında İletişimi sağlayan köprü Programıdır Rootlu Cihazlarda Dosya Yükleme Ve Alma İşlemlerini yönetir

Build.prop
Android cihazların Cihaz bilgisi ve Temel Sistem Modifikasyonlarının bulunduğu Komut dosyasıdır

Dalvik Cache
Android Sistemi üzerinde çalışan tüm Programların Verilerinin depolandığı Bölümdür

Deodexed
Orjinal Sistem uygulamalarının Düzenlenerek Odex Dosyalarının Programın içinden Dışarı Çıkarılıp Düzenlenmesiye Deodexed uygulamalar Oluşur
Custom Romların %99u Deodexed dır

AOSP/Android Open Source Project
android Açık Kaynak Kodlu Proje

CM/CyanogenMod
Açık Kaynak Kodlu Cyanogen Projesi

Factory Reset
Kullanıcı Ayaları Verileri ile Cihazın Tamamen Sıfırlanması

Fastboot
bootloader açma ve Modifiyeli Kernel dosyalarının Yüklenmesi için Cihazı Fastboot Moda Alırız MS-DOS komutları ile Yükleme Yapılır...

Nandroid Backup
CWM menusunden FULL istem Yedeği Almanıza Yarar

CWM/ClockworkMod Recovery
Bootloaderi açık cihazlara modifiyeli kernel Yükleyerek Eklenen Yükleme Menusudur
ROM Update dosyalarını Yüklemek Mevcut Romu Yedekleme Ve Sıfırlama İşlemlerin bu menuden Yaparız..
Yeni Yapılan Geliştirmeler ile Rootlu Cihazlarada Bu Menu EKlenir ancak Rom Yükleyemezler Sadece Stock Rom üzerine
yapılan Update dosyalarını Yedekleme Ayaları Sıfırlama Ve Backup Alabilirler...

Flashing
ROM - Modem -radio-System Dosyalarının yüklenmesidir..

Flashmode
Cihazı Yazılım Yükleme Moduna Almak

Baseband
Akıllı Telefonların Radio System Ve GSM, 3G, HSDPA Ayalarının ROMDA bulunduğu Bölümdür
Yanlış Baseband Yüklediğimizde Cihazda Şebeke Sorunları Oluşur...

Bootloader
Başlangıç ayaları Sistem Kontrolu Ve Diğer Kritik Ayaların Bulunduğu Bölüm
Xperia Cihazlarda Bu Bölüm İmzasız Dosyalar için Kapalıdır Modifiye Edilmiş Kernel Yüklemek için Bu Bölümü Açmak veya Kırmak Gerekir
Bu işlem Cihazınızı Garanti Dışı Bırakabilir...

Downgrade
Yazılım Düşürme Cihaza Mevcut Yazılımdan Daha Eski Bir Yazılımı Yüklemek

Kernel
Android Cihaz İle Donanım Arasındaki Köprüdür
Tüm Donanımları Ve CPU kontrol eder

Governor
İşlemci Saatini Yükseltmeye veya Düşürmeye Yarayan Program

OC=OverClock
İşlemci Saatini (Hızını) Yükseltme

RAM/Random Access Memory
Yazılıp Silinebilen hafıza

ROM
Okumaya Açık Yazmaya Kapalı Bellek veya Hafıza
ayrıca Cİhazlarda Yazılımın Yüklendiği Bölüm

Undervolting
Voltaj Ayaları ile Oynayarak işlemcinin Daha Az pil tüketimini Sağlayıp Bataryanın Daha Uzun Gitmesine Yarar

BusyBOX
Rootlu Cihazlarda Root Gereksinimi Olan Programlar için Yapılmış Köprü Dosyasıdır Dosya ALışVerişiini Kontrol eder

FC/Force Close
Hata Veren veya İstediğiniz Uygulamaları Zorla Kapatmak sistemde hatalara neden olabilir....

Firmware: Telefon içerisindeki komple yazılım sistemidir. Yani Android. Marka ve modele göre farklı kodlamalar isimler alabilir. Bütün yazılımsal yapı firmware üzerine kurulur. Güncellemeler ve düzeltmeler asıl olarak firmware üzerine çıkar. Firmware için asıl kök yapı diyebiliriz.

Rom: Kimileri firmware ile aynı kefeye koysa da aslında tam olarak onunla aynı değildir. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse Firmware > Rom'dur. Firmware için kök yapı demiştik, Rom için de bu kök yapıyı kullanıcılara göre özelleştiren ve onlara yönelik ek yazılım ve ayarlar içeren yazılım diyebiliriz. Google Android firmware i geliştirip samsung'a verdikten sonra, samsung da stock rom üretip bunu cihaza yükleyip piyasaya sunar.

Stock Rom: yazılım üreticisi Google ın ürettiği firmware'in cihaz üreticileri tarafından kendi cihazlarına göre özelleştirilmiş hali.

Custom Rom: üretici firmaların piyasaya sürdüğü stock romların, geliştirici kullanıcılar tarafından üzerinde performans ve görselliğe yönelik değişiklikler içeren modifiye edilmiş hali.

Odex: apk dosyaları ilk çalıştırıldıktan sonra bazı bilgileri yanlarında bulunan odex uzantılı dosyalar içerisinde depolanırlar. böylece ikinci çalıştırılmalarında komple apk dosyası kullanılmak yerine bu odex dosyası kullanılarak daha hızlı erişim sağlanır. bu tip sisteme sahip olan romlara odexed rom denir. odexed romlar kaba tabirle sistem açılışında yavaş ancak uygulama açılışında hızlıdır diyebiliriz. her uygulama için çift dosya olduğundan düzenlenmeleri biraz daha zahmetlidir.

Dodex: odex kelimesinin zıttı olarak tanımlanabilir. bu sistemde odex dosyası kullanılmaz. bunun yerine uygulamalar direkt apk dosyalarından çalıştırılırlar. kaba tabirle sistem açılışında hızlı ancak uygulamalarda biraz daha yavaştır diyebiliriz. düzenlenmeleri daha pratiktir.

Root: sistem yazılımı üzerinde tam yetkiye sahip olma durumu.

SuperUser(SU): asıl anlam olarak linux sistemlerde tüm dosya ve klasörlerde işlem yapmaya yetkili olan tek kullanıcı grubudur. android sistemlerde de aynıdır ancak genellikle kasdedilen cihazınızı root ettikten sonra menüye gelen uygulamadır. Bu uygulamayı görürseniz cihaz rootlu demektir. SU yetkisi isteyen ve izin verilen-verilmeyenlerin listesi bu uygulama içerisinde tutulur.

SuperSU: SuperUser uygulamasının ICS ile birlikte çıkan yeni versiyonudur. daha gelişmiş özelliklere sahiptir.

Kernel: donanımlar ile işletim sistemi arasındaki iletişimi sağlayan ve kontrol eden yapı.

Wipe: kabaca silmek demektir. bu terimi gördüğünüz yerlerdeki işlemler sistemdeki ayar ve kullanıcı verilerini siler.

wipe data/factory reset: recovery seçeneklerinden birisidir. uygulandığında SD card bölümü hariç herşey sıfırlanır.

wipe cache partition: uygulandığında, kurulumlar esnasında oluşturulan geçici dosyaların temizlenmesini sağlar. kullanıcı verileri(rehber vs.) silinmez. bilgisayarınızda bulunan temp dosyasının temizlenmesi gibidir.

Non-Wipe: sistem ayarları ve kullanıcı verileri üzerinde değişiklik yapmayan yazılımlardır.

Recovery: kabaca kurtarma anlamına gelir.

Download Mod: cihaza firmware yapısı içerisindeki dosyaları yüklemede kullanılan çalışma modudur.

Recovery Mod: cihazı zor durumlarda kurtarmaya yarayan çalışma modudur. içerisinde birkaç sıfırlama seçeneği olduğu için bu isim verilmiştir.

Custom Binary Counter (rom counter): orjinal olmayan firmware, custom rom ve kernel yüklemelerinin her birinde 1 artan sayaçtır. download moduna girildiğinde görebilirsiniz.

Jig: download moduna tuş kombinasyonu ile girmeyen ve rom yükleme sayacını sıfırlamak için kullanılan minik usb aparatı.

Brick: telefonun hiçbir şekilde açılmaması ve bilgisayar bağlantılarında tanınmaması durumudur. genellikle bootloader silindiğinde ortaya çıkar.

Market: resmi ve gayri resmi olarak bulunan uygulama ve oyunların edinildiği kaynaktır.

BLN: Açılımı Back Light Notification'dır. Normalde android cihazlarda bulunmayan bir özellik olan çağrı yada mesaj geldikten sonra uyarı görüntülenmemesi özelliğini ekleyen fonksiyondur.

Deep Sleep: Telefonun batarya tasarrufu için uyku modundan kısa bir süre sonra derin uyku moduna geçmesidir. Kapatılabilecek birçok ünite bu esnada geçici olarak devre dışı bırakılır.

Wipe Dalvik Cache: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir. CWM Recovery menüsünde bulunur.

AOSP: Açılımı Android Open Source Project olan ve Android Açık Kaynak Projesi olarak çevrilebilen custom rom yapımcısı gruptur. Bu grubun yaptığı AOSP romlar saf android kaynak kodları kullanılarak sıfırdan oluşturulmuş romlardır. İçerisinde google uygulamaları(play store vb) bulunmaz. örnek olarak miui ve cyanogenmod gösterilebilirler.

AOKP: Açılımı Android Open Kang Project olan ve AOSP grubuna alternatif olarak oluşturulmuş custom rom yapımcısı gruptur. Bu grubun yaptığı AOKP romlar saf android kaynak kodları kullanılarak sıfırdan oluşturulmuş romlardır. İçerisinde google uygulamaları(play store vb) bulunmaz.

GAPPS: Açılımı Google Apps'tır. Başta AOSP olmak üzere bazı custom romlarda kullanım haklarında sıkıntı çıkmaması için google a ait olan ve açık kaynak kodu bulunmayan uygulamalar rom içerisinden çıkartılırlar. Kullanıcılar için eksiklik yarattığı düşünülerek sonradan eklenme imkanı sunulur. Bu paketin ismine kısaca GAPPS denilir. zip uzantılıdır ve CWM Recovery ile yüklenir.

Tablet Mod: Galaxy Note modelinin hayatımıza girmesiyle tanıştığımız tablet mod terimi; cihazın dpi değerinin düşürülerek tabletlerde bulunan uygulama ve işletim sistemi özelliklerini telefonlarda kullanmamızı sağlan moddur. bildirim çubuğu, uygulama-menü görünümleri, ana ekran düzeni, sayfa geçişleri vs gibi özellikler tabletlerde olduğu gibi görünür ve kullanılır.

Bootloader: Telefonunuzu açtıktan sonra kernel i uyandıran ve ona işletim sistemini başlatması emrini veren ufak programcık. Boot bölümünde yüklüdür. Boot kısmı zarar görürse bu program başlatılamayacak ve telefon hiçbir tepki veremeyecektir. Jtag uygulaması ve donanımları ile boot yüklemesi yapılması gerekir.

Anabant(Baseband): Telefonda şebeke bağlantılarını kontrol eden ve düzenleyen işlemci ile bağlantılı olarak çalışan kendine ait bir çipi bulunan donanım parçası.

changelist(değişiklik listesi): firmware sürümleri ile birlikte sıkça kullanılan ve samsung'un açıklamadığı sürümler arasındaki farkları ortaya koyan değişiklik listelerinin sıra numarasıdır. bu numaraların büyük yada küçük olması hiçbirşey ifade etmez. farklı bölgelerin changelist numarası farklı olmaktadır. bu rakamın büyük olması sürümün daha yeni olduğunu göstermez.

Internal SD(sdcard): Telefonun içerisindeki bellek çipinde bulunan depolama alanı. Dosya yöneticisine girildiğinde sdcard olarak adlandırılır.


External SD: Harici takılan hafıza kartınızın telefonda dosya yöneticisinden görünen ismidir.

5 Mart 2014 Çarşamba

Replika Telefonlarda ROM Yüklemeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Replika telefonlara orijinal telefonların rom u kesinlikle uymamaktadır. Denemeyin denerseniz telefonunuz açılmayacaktır yani brick olacaktır. Replika telefonlarda orijinal telefonlardan yazılım ve donanım olarak farklıdır. Her ne kadar görüntü olarak benzese de bu telefonların birbirinden farklı romları vardır.
 Farklı Replika telefonların bile romları birbirine uymamaktadır. Bunun nedeni telefonların farklı özellikleri vardır. Rom yüklemeden önce dikkat etmeniz gerekenlerden biri yükleme yapmadan önce telefonun özelliklerine çok iyi bilmeniz gerekir.
 Telefonu usb ile bağlayıp mtk droid tools çalıştırınca bilgisayardan karşınıza aşağıdaki özellikler çıkacaktır.
Hardware : MT6572
Model : GT-I9500
Build number : JDQ39.I9500XXUAMDE
Build date UTC : 20130903-115651
Android  v : 4.2.2
Baseband v: MOLY.WR8.W1315.MD.WG.MP.V1, 2013/05/22 10:08
Kernel v : 3.4.5 (liuxiuyun@mht-05) (gcc version 4.6.x-google 20120106 (prerelease)
(GCC) ) #1 SMP  Tue Sep 3 19:54:59 CST 2013
Uboot build v : -----
LCD Driver IC : 1-hx8389_dsi_vdo_qhd
 Buradaki özellikler örnek olarak başka bir telefona aittir. Sizdeki farklı özellikler çıkacaktır.

 Bu özelliklere göre ROM yükleyiniz. Replika telefonlara rom yüklerken baseband, kernel, ekran çözünürlüğü ve işlemci tipi(MTK) eşleşiyor olması gerekmektedir. Bunlardan herhangi bir özelliklik tutmadığında ya telefon brick olabilir yada replika telefonun kamera, bluetooth, wifi ve diğer özellikleri çalışmayabilir.
Önemli Not: Replika telefonlara ROM yüklemeden önce kesinlikle telefonun yedeğini flash tool ile ve CWM olarak yedeğini alınız. Yüklediğiniz ROM çalışmazsa bu yedekleri kullanarak telefonun eski romunu yükleyebilirsiniz.
 Rom yüklemeden önce imei numaranızı bir yere not ediniz. Rom yüklendikten sonra imei silinebilir ayrıca boot animasyonu değişebilir. Boot animasyon için kod gereklidir. Bu blogda kodları bulabilirsiniz.

 Ayrıca gerekmedikçe rom yükleyemeyiniz. Yüklediğiniz genellikle ROM büyük ihtimalle kullanıcılar tarafından birkaç değişiklik yapılmış telefonunuzdaki romun aynısıdır.

2 Mart 2014 Pazar

Replika Telefonlarda Ses Sorunu

 Replika telefonların bazılarında konuşma, kulaklı ve hoparlör sesi düşük gelmektedir. Özellikle konuşma sesinde karşı tarafın sesinin az gelmesi yada sizin sesinizin az gitmesi gibi sorunlar olmaktadır.
 Bu sorunun çözümü için öncelikle Mobile Uncle Tools uyglamasını indirin. Bu uygulamayı silmeyin replika ve mtk telefonlarda bulunması gereken bir uygulamadır.

Mobile Uncle Tools Uygulamasını İndirmek için BURAYA Tıklayın!!!

Uygulamayı indirdikten sonra açın ve karşınıza aşağıdaki menü çıkacaktır.
Buradan Engineer Mode seçiniz sonra karşınıza aşağıdakiler gelecektir.Çıkanlardan Engineer Mode(MTK) olanını seçiniz.

Daha sonra yukardaki menüleri kaydırarak hardware testing e geliniz.Aşağıdaki menü çıkacaktır.

Yukarıdaki menüden Audio seçiniz karşınıza aşağıdaki seçenekler gelecektir.

Bu seçeneklerden görüldüğü gibi telefonun hangi sesi düşükse onu seçin. Örnek olarak hoparlör sesini yükseltmeyi göstereceğim. LoudSpeaker Mode seçiniz. Karşınıza aşağıdaki menü çıkacaktır.

Buradan Max Vol 145 seçiniz ve set seçeneğine basınız.


Önemli Not: Ayarlarda çok fazla yükseltme yapmayınız en fazla 145 de olsun aksi takdirde hoparlöre yada telefona zarar gelebilir.
Ayrıca diğer ses ayarlarıyla oynarken eskisini kolayca dönebilmek için ayarlarda değişiklik yapmadan önce bir kağıda not alınız.
En doğru ayarlar için MTK işlemci kullanan telefonlara discovery,huwaei g 610,lg,piranha ve gigabyte gibi bakabilirsiz

Bu ayarlar tüm MTK işlemcili telefonlar için geçerlidir.

27 Şubat 2014 Perşembe

Replika Telefonlarda Foursquare Sorunu Çözümü

Replika telefonlarda foursquare yüklendikten sonra "cihazınız uygulamalarınızdan bazıları için gerekli olan google play hizmetlerini desteklemiyor" hatası vermektedir.

 Bu hatanın çözümü ve foursquare kullanabilmek için gapps paketini aşağıdaki aşamaları uygulayarak replika telefonunuza yükleyin.


 Gapps nasıl yüklenir?
Öncelikle Gapps manager uygulamasını indiriniz.
 Daha sonra android telefonunuzun sürümüne göre gapps manager uygulamasından gerekli olan gapps paketini indirin.

Önemli Not: Replika telefonlarda android sürümleri sahte olmaktadır. Genelde sürümler android 4.0(ics) olarak yüklüdür. Replika s3 minilerde android 2.3.6 olmaktadır. Yanlış sürüm yüklerseniz telefonunuz açılmayabilir. Her ihtimale karşı replika telefonunuzun yedeğini alınız. Gapps yüklemeden önce yedek alınız. Telefonunuza geleceklerden bu blog sorumlu tutulamaz. Risk size aittir.

 Uygulama kurulduğunda yukarıdaki menü karşınıza çıkacaktır burdan For 4.0.x(ICS) seçiniz. İndireme yaparken wifi bağlantısı ile indiriniz. Gapps yüksek mb lı olduğundan edge yada 3G bağlantısı yavaş kalacaktır.

 Gapps indirdikten sonra telefonu cwm modda açın öncelikle wipe cache  ve wipe dalvik cache işlemlerini yapın. Sonra install zip from sdcard seçip ve dosyayı yükleyin. Yükleme bitince cihazı yeniden başlatın. Gapps uygulamalarını telefonunuzda göreceksiniz.
  Gapps paketini sadece replika telefonlar değil tüm android telefonlara yüklenebilir burada önemli nokta telefonun gerçek android sürümünüm bilmenizdir.