Ardıç ağacının sayısız faydaları bulunmaktadır. Tarihten beri birçok hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Öncelikle ardıç meyvelerinden hazırlanan bu çayın nasıl yapıldığını ve nasıl tüketilmesi gerektiğinden bahsedelim.
Ardıç meyveleri, güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Tamamen kuruyan meyveler, hafifçe ezilerek parçalanır. Bunlardan 1 tatlı kaşığı alınarak, 1 bardak kaynamış suyun içine atılır ve 20 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan ardıç çayı, sabah ve akşamları birer bardak içilir. Bu formül özellikle mide ağrısı, gastrit ve öksürük için etkilidir. Ardıç çayının diğer bir versiyonu da; gut hastalığı, romatizma ve kas ağrılarında doğal destek olarak kullanılabilir. Bunun için, 20 gram kuru ardıç meyvesi, 1 litre suda eritilerek günde 3 kere tüketilebilir.
Bilinen diğer faydaları
- Güçlü bir asit barındıran ardıç ağacı çay olarak tüketildiğinde böbreklerdeki taş ve kumu döker.
- Besinlerden kalan atıklarla toksinlenmiş akciğer, karaciğer, mide, bağırsak ve kanı temizler.
- Metabolizmayı düzenleyerek sindirim sistemindeki organların fonksiyonlarını artırır.
- Çok güçlü bir yağ yakışı özelliği olan ardıç ağacı vücudun yağ biriktirmesini önlediği gibi olan yağı da yakıp enerjiye çevirir.
- Toksin temizlemede etkili olan ardıç tohumu, damarları temizleyerek tıkanmayı önlediği gibi kötü kolesterolü düşürerek de kalp rahatsızlıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
- Ruhsal hastalıklar için eski çağlardan beri kullanılan ardıç ağacının tohumundan yapılan çay vücuttaki sinirleri yatıştırır. Ayrıca dalları yakılıp çıkan duman yoluyla da beyindeki hücrelerin sağlığını koruyarak sinirli depresyonlu ruhsal durumların yaşanmasının önüne geçer.