4 Ekim 2024 Cuma

Telefon,İnternet ve Mobil Uygulama Üzerinden Para Kaptırmamak İçin Bilinmesi Gereken Dolandırıcılıklar

  Birçoğumuzun haberlerde yada sosyal medyada gördüğü dolandırıcılık sınıfına giren para kaptırma giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırdığı kadar bazı kötü niyetli kişiler nedeniyle insanları tuzağa düşürüp zarara uğratabiliyor. 

 Bu konuda tuzağa düşmemek için dikkatli olunmalı ve telefon ve internet yoluyla emin olmadığınız yada güvenmediğiniz hiçbir işlemi onay vermeyiniz. Hiç değilse araştırın yada teknolojiyle aranız kötüyse güvenebileceğiniz yakınlarınızdan yardım isteyiniz.



 Gelelim asıl konuya öncelikle olarak kullanılan yöntem telefonla arama

 Telefonda arayan genelde telesekreter oluyor. Spam numaralar da olarak biliniyor. Burada dikkat etmeniz gereken telesekreterin dediği tuşlamaları yapmadan görüşmeyi sonlandırıp numarayı engelleyiniz. Genelde hediye kazandınız, ücretsiz internet, ücretsiz su arıtma cihazı vs gibi söylemlerle insanları tuzağa çekmeye çalışıyorlar.

 Kısa Mesaj Yoluyla Gelen Linkler

 Geçenlerde haberlerde çıkmıştı. Vatandaşın birisi gelen mesajda hediye kazandınız şu linke tıklayın gibi bir sms almış ve sonucunda bu linke tıklayıp telefon üzerindeki tüm bilgiler ele geçiren gizli bir uygulamaya onay vermiş oluyor. Bunun sonucunda telefon dolandırıcılık için bir araç oluyor. Bilmediğiniz bir mesajda asla bir linke tıklamayın ve mesajı siliniz.

Sahte Sitelerden Yapılan İşlemler

Güvenlik sertifikası olmayan hiçbir siteden işlem yapmayın. Özellikle sahte alışveriş siteleri nedeniyle birçok vatandaş parasını kaptırdı. Haber kanallarının sunduğu haberde ünlü bir alışveriş sitesinin kopyasını yapıp aynı ürünü defalarca farklı kişilere sattılar.

Veri toplamak için açılmış sahte web siteleri

bu dolandırıcılık yöntemi, kullanıcıların e-posta ve şifrelerini öğrenmeyi hedefler. hacker, popüler konuları tercih eder ve bununla ilgili bir web sitesi hazırlar ve sitenin reklamını verir, genellikle ücretsiz hediye dağıtacağını vs söyler ve tek katılım şartı siteye üye olmaktır. hedef kişiler, siteye genelikle her yerde kullandığı e-posta ve şifre ile üye olur, sitede herhangi bir şifreleme yöntemi olmadığı için şifreniz direkt olarak hacker tarafından görüntülenebilir olur.

Telefon Uygulamaları ile

 Özellikle android yazılımının açık kaynak kodlu olması sebebiyle birçok dolandırıcı bu açıktan faydalanıp zararlı uygulama ve reklam yoluyla insanları zarara uğratabiliyor. Burada dikkat etmek gereken bilmediğiniz bir uygulamayı kurmayın ve onay vermeyin. Özelikle reklamlarda virüs temizleme, çek kupon kazanma, tablet hediye vs kazanma gibi iyi niyetli yazılarla insanlara şirin görünüp tuzağa çekiyorlar. Resmi olmayan hiçbir kampanya, çekiliş vs katılmayınız. Burada ki amaç özellikle faturalı hatlardan aylık kesim ücreti yapmaktır. Bunun için faturanızı kontrol edin bilinmedik bir harcama varsa nedenini araştırın.

 Yapay zekanın devreye girmesiyle dolandırdırıcılık yöntemleri de arttı. Hatta ünlü kişilerin videoda seslendirip satış yaptığı haberlerde çıkmıştı. 

 Özetle kim size bedava ürün(özellikle cep telefonu,tablet, araba vs) vereceğini iddia ediyorsa ve resmi bir onayı olmayan bir kampanya değilse uzak durmanızda fayda var.