20 Şubat 2023 Pazartesi

Modemde Wifi 2.4 GHz ve 5 GHz nasıl Ayırılır?

  Bazı modemlerde hiçbir ayar yapmazsanız 2.4 ghz ve 5 ghz aynı kablosuz ağ üzerinden wifi sinyali gönderir. Tek kablosuz ağ üzerinden bağlantı yapınca modem sürekli olarak 2.4ghz/5ghz arasında sürekli değişiklik yapacaktır. Bu durumda kısa süreli kopmalar meydana gelir. 

 Modem doğrudan hangi bağlantı daha iyiyse ona geçecektir. Bunun için modem arayüzünden kontrol paneline giriş yapıp kablosuz ağ ayarlarını seçmelisiniz yada kablosuz ağlardan birinin ismini değiştirmeniz gerekiyor.

 İlk olarak bu sorun için en kısa yol, 2.4 ghz yada 5ghz olan kablosuz ağların isimlerini değiştiriniz. Her iki bağlantı birbirinde farklı olmalıdır. Böylece cihazınızdan siz kendiniz hangi kablosuz ağın çekim gücü yüksekse ona bağlanın.

  Ağın ismi değişince aşağıda resimde görüldüğü gibi iki farklı ağ adı çıkacaktır. Buradan hangisinin ismini değiştirdiyseniz, onun şifresini bağlanacağınız cihaza tekrar girmeniz gereklidir. Cihazlar bu ağı yeni bir kablosuz ağ gibi algılayacaktır.

  Diğer bir yöntem ise ağların ismini değiştirmeden modem den kablosuz ağlar seçeneğine tıklayınız. Buradan 5ghz ayarını cihazınız modeme yakınsa 5 GHz bandını tercih et olarak seçiniz. Böylelikle cihazınız otomatik olarak 2.4 ghz hızını geçiş yapmayacaktır. Bağlantıda kopma olmayacaktır. Fakat cihaz modem de uzaksa ağ ayarını 2.4 GHz bandını tercih et olarak ediniz. Modemden uzak konumda olursanız 5 GHz hassas olduğundan çekmeyecektir yada çekim kalitesi düşük olacaktır.

 Aşağıdaki şemada görüldüğü gibi 5 GHz ağı için en ufak bir engel duvar,dolap vs olduğunda çekim kalitesi düşer. Bu nedenle modem 5 GHz ağından 2.4 GHz ağına geçiş yapar. 2.4 GHz hızı düşüktür fakat 5 GHz ağına göre çekim kalitesi yüksektir.

 Önemli Not: Bu ayarları yapabilmeniz için modeminizin Dual-band özelliğine sahip (2.4 GHz + 5 GHz) olması gerekir. Dual band sayesinde Band Steering (bant yönlendirme) yapılabilmektedir.
 
 '5 GHz bandını tercih et' modunu seçerseniz, varsayılan 5 GHz algılama eşiği daha düşüktür ve bu durumda, Band Steering istemciyi mümkün olan en kötü sinyal seviyesine kadar 5 GHz aralığında daha sıkı bir şekilde tutmaya çalışır. Eğer 5 GHz bandı önceliklendirilmişse, mevcut internet ağ trafiği kontrol edilmeksizin istemci 2.4 Ghz bandından 5 GHz bandına geçiş yapmaya zorlanır.

'2.4 GHz bandını tercih et' modunu seçerseniz, varsayılan 5 GHz algılama eşiği daha düşüktür ('Varsayılan' seçeneğine oranla), ve Band Steering 2.4 GHz bandında istemci cihazı daha agresif bir şekilde tutar. Eğer 2.4 GHz bandı önceliklendirilmişse, 2.4 GHz bandından 5 GHz bandına geçiş yalnızca tatmin edici bir sinyal seviyesi varsa gerçekleştirilir.

'Hiçbiri' olarak seçilmişse, Band Steering mekanizması devre dışı bırakılır. Bu durumda kendi cihazınızın dolaşım özelliklerine güvenirsiniz. 2.4 GHz ve 5 GHz bandlarının şifreleri ve kablosuz ağ adları farklıysa Band Steering özelliği otomatik olarak devre dışı bırakılır.

 Önemli Not 2: Bağlanılacak cihazda 5 GHz desteği yoksa 5 GHz kablosuz ağına bağlanamazsınız. Ayrıca bazı cihazlar da 5 GHz desteği olduğu halde 5 GHz kablosuz ağını görmüyebilir. Bu durumda 5GHz kablosuz ağının kanal ayarlarını değiştirmeniz gerekir. Kanal ayarını 36 olarak yapmanız tavsiye edilir. 36 olmuyorsa listeden diğerlerini deneyiniz.

Kaynak: https://help.keenetic.com/hc/tr/articles/360000849720-Band-Steering-Bant-yönlendirme-


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.